Terreurverdachte Laura H. bijna jaar in strenge gevangenis: 'Je ziet alleen de lucht' (2024)

Nederland

Rechtbanktekening van Laura H. uit 2016. Beeld © ANP

Syriëgangster Laura H. zit inmiddels bijna een jaar in de zwaarbeveiligde gevangenis voor terroristen in Vught. Vandaag heeft de rechter besloten dat ze naar huis mag met een enkelband. Het leven is hard in een van de strengst beveiligde gevangenissen van Nederland, weet terreurexpert Bibi van Ginkel.

Het OM was bang dat Laura in de zomer van 2016 uit Syrië naar Nederland was teruggekeerd met de opdracht hier een terreurdaad te plegen. Daarom werd ze als verdachte vastgezet in de Penitentiaire Inrichting in Vught, op de terrorisme-afdeling.

Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie gezegd dat er geen concrete aanwijzingen zijn gevonden dat Laura H. een aanslag wil plegen. De rechter besloot vanmiddag dat ze per 1 augustus voorlopig vrij is. H. wordt ook beschuldigd van deelname aan een terroristische organisatie en voorbereidingshandelingen.

Gevangenis in een gevangenis

Hoe zitten terrorismeverdachtenin Vught gevangen? "Om te beginnen", zegt Bibi van Ginkel van Instituut Clingendael, "de gevangenis in Vught is zwaarbewaakt en de afdeling voor (mogelijke) terroristen is bijna een gevangenis in een gevangenis. De afdeling is in kleine compartimenten opgedeeld, in gangen van zo'n zes cellen."

De gevangenen maken lange dagen op hun cel, ze zitten er ongeveer 21 uur per dag, zegt Van Ginkel. "Voor de rest van de tijd zijn activiteiten gepland. Zo zijn er sportfaciliteiten en gesprekken met psychologen, sociaal werkers en geestelijken. Er is ook een buitenruimte. Dat is een binnenplaats middenin het complex met hoge muren. Je ziet alleen de lucht. Ik vond die buitenplaats nog bijna benauwder om te zien dan de kleine cel waar ze in zitten."

Artikel gaat verder onder de foto.

Terreurverdachte Laura H. bijna jaar in strenge gevangenis: 'Je ziet alleen de lucht' (2)


Hoofdingang van de penitentiaire inrichting Vught. (Foto: ANP)

Visitatie na bezoek

De regels voor bezoekers zijn veel strenger dan voor de meeste andere gevangenen in Nederland. "Mensen worden gescreend voor toestemming wordt verleend. Als de gevangenen bezoek hebben gehad, worden ze daarna gevisiteerd. Het is wel zo dat ze in Vught aan het kijken zijn of sommige gevangenen iets meer ruimte - soms letterlijk - kunnen krijgen, omdat het zo'n zwaar regime is. Ze willen onderscheid gaan maken tussen leiders, volgers en bijvoorbeeld probleemgevallen die het de bewakers moeilijk maken. Het idee van die strenge regels en beveiliging is daarmee te voorkomen dat gevangenen anderen gaan beïnvloeden of dat mensen gaan samenspannen."

Op de Afdeling Terrorisme verblijven zowel verdachten als veroordeelden. Het is best pittig om daar in voorarrest te zitten, zegt de terrorisme-expert. "Het gaat soms om heel jonge mensen die verdacht worden van relatief kleine vergrijpen, maar wel misdrijven die met terrorisme te maken hebben. Je kunt bijvoorbeeld al in Vught geplaatst worden als je financiële steun hebt verleend, als je als familielid van een Syriëganger geld hebt opgestuurd omdat die daarom vroeg. Dat is niet toegestaan. Strikt genomen kun je daarvoor al opgepakt worden en in afwachting van je proces in deze strenge gevangenis geplaatst worden."

Jonge moeder

Laura H. mag haar rechtszaak thuis met een enkelband afwachten. Er zijn nog niet veel terrorismeverdachten bekend met wie dat gebeurd is, zegt Van Ginkel.

Het besluit van de rechter over het schorsen van het voorarrest, zoals dat heet, zegt helemaal niets over of de rechtbank H. uiteindelijk gaat veroordelen. Van Ginkel: "Het gaat om de afweging van haar persoonlijke humanitaire belangen en de strafrechtelijke belangen. Ze is een jonge vrouw, wordt als naïef betiteld, ze is een moeder en heeft haar kinderen lang niet gezien. Dat wordt allemaal meegewogen door de schorsingsrechter."

'Onder druk van gewelddadige echtgenoot'

De 21-jarige Laura zegt dat zij na een jaar uit Syrië is ontsnapt. Ze was daar medio 2015 met haar twee kinderen en man naartoe gegaan, naar eigen zeggen onder druk van haar gewelddadige man. Eenmaal daar kreeg ze naar eigen zeggen spijt en wist ze te ontsnappen met haar kinderen. Haar man liet ze achter.

Het OM denkt dat haar verhaal niet klopt. Het onderzoek naar haar rol en de motieven voor haar vertrek en voor haar terugkeer, is nagenoeg afgerond, zei de aanklager op een vorige zitting. Zo is er een notebook gevonden met gesprekken van Laura met haar man tussen 2011 en 2014. Daaruit blijkt wel degelijk de extremistische belangstelling van Laura, aldus de aanklager. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is nog niet begonnen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Vader van Syriëgangster: 'Kinderen hebben haar hard nodig'

Net binnen

Meer nieuws

Terreurverdachte Laura H. bijna jaar in strenge gevangenis: 'Je ziet alleen de lucht' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 6795

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.