Sarmale în foi de varză murată - rețetă video (2024)

Sarmale în foi de varză acră, rețetă video. Sărmăluțe românești cu carne de porc și varză murată. Cum se împăturesc sarmalele? Află în rețeta video ce urmează!

Cred că fiecare gospodină sau gospodar experimentat de pe fața României are o rețetă de sarmale moștenită de la bunici sau mame. Îmi aduc aminte de o campanie interesantă de acum câțiva ani, cineva a avut ideea să creeze o aplicație în care oamenii să aleagăcea mai îndrăgită rețetă a românilor. Desigur, rețeta de sarmale în foi de varză acră a câștigat detașat.

Cu toate astea, în ultimul timp asistăm la un curentde negare a tuturor tradițiilor cu care am crescut, care afirmă că sarmalele nu au nimic cu rădăcinile noastre românești. Bineînțeles, pentru că anii de pe urmă ne-au obișnuit cu polemici despre orice, avem și-un al doilea curent, care afirmă că întreagă cultura noastră tradițională, inclusiv cea gastronomică, își are originile în străvechea Dacie. Mai mult, că însuși Burebista ar fi mâncat… sarmale cu mămăligă. Nu glumesc, chiar am citit asta într-un articol care a avut cevadistribuiri pe internet.

Niște oameni cumpătați nu vor fi de acord cu niciunul din aceste curente de opinie. Ambele reprezintă niște triste (sau hilare) exagerări. Știu și copiii de școală că sarmalele și mai ales mămăliga au ajuns în Europa cu mai mult de un mileniu și jumătate după ce Burebista s-a dus la Zamolxis. La fel de bine, însă, știm și că tradițiile culinare românești există. Sunt cele cu care am crescut noi, părinții și bunicii noștri, cele care ne fac să zâmbim fericiți, amintindu-ne cu drag de copilărie și de bătrânii noștri care acum nu mai sunt.Există în rețetele moștenite de la o generație de mame și bunici la alta. Convingerea mea este că orice rețetă care a primit girul a trei-patru generații poate fi considerată tradițională.

Sarmale în foi de varză murată - rețetă video (1)

Alte rețete de sarmale:

Cititorii mei fideli își amintesc, probabil, că în vara lui 2013 am scris despre vizita mea Turcia, având șansa de a pătrunde în bucătăria unui hotel de 5 stele, unde am gătit, alături de bucătarii turci, pe lângă alte specialități locale, și sarmalele turcești, așa cum se fac ele acolo. În primul rând, nici urmă de carne de porc, nici de foi de varză murată. De afumătură ce să mai vorbim! Stilul de asezonare și condimentele, care cuprind usturoiul, menta din belșug, lămâia, oregano, nu au nimic de a face cu preparatul care s-a dezvoltat în timp de secole în România, care s-a îndepărtat mult și bine de preparatul adus aici cândva de otomani.

Eu aș zice să ne asumăm fără teamă ceea ce e al nostru. Așa cum o fac, cu mândrie, italienii. Ei se mândresc cu pastele lor, cu pappa colpomodoro și cu polenta. Asta cu toate că primele sunt de origine persană iar roșiile și porumbul au venit din America abia la sfârșitul secolului al XVI-lea. Să acceptăm și să ne și mândrim cu faptul că, uite, am preluat o rețetă adusă în țara noastră de niște cotropitori, am adaptat-o și am șlefuit-o rezultând un preparat mai robust și mai consistent. Sarmalele românești au aromeadaptate stilului est-european. Fără îndoială, putem să numim sarmalele noastre, așa cum le pregătim noi, ca fiind românești, fără teamă că am exagera.

Întorcându-ne la rețeta de sarmale în foi de varză acră de azi, am pregătit pentru voi o rețetă video, pentru ca orice tânără/tânăr bucătăreasă/bucătar să înțeleagă pe deplin procesul. Video-ul îl puteți urmări imediat după lista ingredientelor iar rețeta în format text o găsiți la finalul articolului. Spor la treabă și să vă fie de folos!

Ingrediente sarmale în foi de varză acră

  • 1,5 – 2 kg. varză murată
  • 1 kg. carne de porc (eu am folosit pulpă de porc pe care am tocat-o în casă)
  • 200 de grame de ceapă
  • 100 grame de orez cu bobul rotund
  • 2 linguri de ulei
  • 150 ml. apă călduță
  • 100 ml. bulion de roșii concentrat
  • opțional, carne de porc afumată (bucăți de ciolan, de costiță etc)
  • 1 lingură de cimbru uscat (sau 4-5 crenguțe de cimbru proaspăt)
  • 1 legătură mare de mărar verde
  • 1/2 lingură paprika dulce
  • 3 frunze de dafin
  • 1 linguriță de piper
  • sare după gust

Sarmale în foi de varză acră, rețetă video

Sarmale – rețeta pas cu pas în format text

Pregătirea foilor de varză murată

1. Desfaceți frunzele de varză murată și clătiți-le cu apă abia călduță. Dacă sunt foarte sărate, repetați procedeul. Scurgeți varza de apă și apoi împărțiți frunzele în bucăți pe cât posibil egale, cam de de 12×12 cm (cu mare aproximare), eliminând nervurile tari ale frunzelor.

Sarmale în foi de varză murată - rețetă video (5)

Aceste nervuri ne-ar încurca atunci când împăturim sarmalele, dar le vom păstra pentru tocat, laolaltă cu frunzele prea mici sau rupte, care nu pot fi umplute.

Sarmale în foi de varză murată - rețetă video (6)

Pregătirea umpluturii

2. Pentru umplutura de sarmale, încingeți uleiul într-o cratiță, pe foc mediu, adăugați cepele curățate, spălate și tocate mărunt și căliți-le, adăugând de la început un praf de sare și amestecând deseori, până se înmoaie. Adăugați orezul spălat și zvântat și căliți, amestecând constant, 2-3 minute.

Sarmale în foi de varză murată - rețetă video (7)

3. Adăugați paprika, opriți focul și lăsați compoziția să se răcească bine.

Sarmale în foi de varză murată - rețetă video (8)

4. Tocați carnea și așezați-o într-un castron încăpător. Adăugați compoziția pregătită la punctul 3, deja răcită, piperul, cimbrul uscat (dacă folosiți), mărarul verde tocat (păstrați codițele de mărar) și sare după gust, țineți cont, însă, că varza e deja sărată și dacă folosiți afumătură, și aceea va aduce un aport de sare în preparatul finit.

Sarmale în foi de varză murată - rețetă video (9)

Frământați compoziția adăugând treptat apa călduță, al cărei rol este acela de a aduce aportul de lichid de care are nevoie orezul ca să fiarbă, fără a extrage toată umiditatea din carne. Umila apă este cea care ajută la obținerea unor sarmale fragede, fără ea, ar ieși mai tari.

Sarmale în foi de varză murată - rețetă video (10)

Cum se împăturesc sarmalele?

5. Pe bucățile de foi de varză murată se pune câte puțină umplutură (cam 1 lingură cu vârf, pentru niște sarmale medii, de dimensiunea 8×4 cm).

Sarmale în foi de varză murată - rețetă video (11)

Se rulează foile de varză cu umplutura înăuntru și se înfundă capetele spre interior, obținând cilindri de mărime pe cât posibil egală.

Sarmale în foi de varză murată - rețetă video (12)

Aranjarea în oală și fierberea

6. Se toacă toată varza nefolosită pentru învelirea sarmalelor, se așează cam 1/3 pe fundul oalei în care vom fierbe sarmalele, deasupra se pun cotoarele de mărar (sau bețe de mărar uscat, dacă aveți) și se acoperă cu încă 1/3 din varza tocată.

Sarmale în foi de varză murată - rețetă video (13)

Se adaugă dafinul și, opțional, 1 lingură de boabe de piper. Se aranjează un rând de sarmale și se stropesc cu 1/2 din bulionul concentrat. Se continuă cu restul sarmalelor, intercalând printre ele și felii de costiță (dacă se folosesc). În final, se acoperă cu varza tocată rămasă și se adaugă restul de bulion.

Sarmale în foi de varză murată - rețetă video (14)

7. Se pune oala pe plită și se adaugă apă fierbinte, cât să acopere sarmalele de un lat bun de mână.

Sarmale în foi de varză murată - rețetă video (15)

Se așează deasupra sarmalelor o farfurioară, ca să le împiedice să se ridice în timpul fierberii. Se acoperă cu un capac și se fierb la foc molcom timp de 3 ore.

Sarmale în foi de varză murată - rețetă video (16)

Servirea sarmalelor

Sarmalele se servesc de obicei cu smântână. În unele zone ale țării se obișnuiește să fie acompaniate la masă demămăligă (click pe link pentru rețeta VIDEO de mămăligă). Poftă mare!

Sarmale în foi de varză murată - rețetă video (17)

Sarmale în foi de varză murată - rețetă video (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6427

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.